Het verhaal achter de tulpenvelden
De Noordoostpolder is één van de grootste tulpengebieden van Nederland. Ieder jaar in april en mei, maar wel afhankelijk van de weersomstandigheden wanneer precies, staan de kleurrijke velden weer in bloei! De tulp is een bijzonder product. In deze blog vertellen we je er graag meer over. Zo kom je meer te weten over de herkomst van de tulp, waarom het zo belangrijk is om de tulpenvelden niet te betreden en waarom tulpen ‘gekopt’ worden. Ga er zeker op uit in de Noordoostpolder tijdens het jaarlijkse tulpenfestival.
Tulpen groeien goed op de zeebodem
Toen de Noordoostpolder in 1942 droog viel, werd een groot deel van het gebied ingericht voor landbouw. De eerste tulpenbollen gingen in de jaren 60 de grond in. De voormalige zeebodem bleek vruchtbare grond en zeer geschikt voor het kweken van tulpen. De mineralen in de bodem worden door tulpen namelijk gebruikt als voedingsstoffen. Inmiddels hebben vele telers zich in de Noordoostpolder gevestigd en is deze polder met zo’n 2000 hectare tulpenvelden één van de grootste tulpengebieden van Nederland geworden, goed voor bijna 1 miljard verkoopbare bollen!
De tulp wordt gezien als iets typisch Nederlands, maar van oorsprong komt de tulp uit Turkije. Het woord tulp komt van het Latijnse woord Tulipa: de bloem die lijkt op een tulband. In de zestiende eeuw werd de tulp vanuit Turkije meegenomen naar Nederland, waar deze snel erg populair werd onder de welgestelden. Zó populair zelfs dat er een heuse tulpenmanie ontstond: tulpen werden steeds maar meer waard totdat uiteindelijk de markt volledig instortte. De tulpenhandel was de eerste economische zeepbel die in Nederland uiteenspatte...
Wanneer bloeien tulpen?
Over het algemeen bloeien tulpen vanaf half april tot aan begin mei, maar precieze data zijn niet te voorspellen. De tulp is namelijk een natuurproduct. Zo is de bloei van tulpen grotendeels afhankelijk van het weer en kan iedere soort bovendien op een ander moment bloeien.
Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met de bloei? Bekijk dan in de periode april-mei de bloeimeter van het Tulpenfestival. Tijdens het jaarlijkse Tulpenfestival wordt de bloeimeter dagelijks bijgewerkt. Zo kun je zien hoeveel procent van de tulpen op dat moment in bloei staat.
Van een afstandje
In het voorjaar staat de polder in bloei: een prachtig gezicht. Bekijk de tulpen van een afstandje en betreed de velden niet. Door de velden wel te betreden loop je het risico de gewassen te beschadigen, met veel gevolgen voor de teler. Ook is het niet de bedoeling om bij de telers/bewoners op het erf te parkeren. Dit is hun privébezit en persoonlijke leefruimte, die we dienen te respecteren. Langs de weg parkeren en vanuit de berm foto's maken mag natuurlijk wel. Maar let wel goed op bij het oversteken van de weg.
Wil je toch graag een selfie maken in de tulpenvelden? Bezoek tijdens het Tulpenfestival dan zeker het Tulpenbelevingsveld in Creil. Hier wandel je tussen de honderden verschillende soorten tulpen in de showtuin en maak je naar hartenlust de mooiste foto’s. Er zijn ook drie selfievelden, die met een speciaal patroon zijn aangeplant. Als de tulpen in bloei staan, komen daar de mooiste kunstwerken tevoorschijn.
Een andere aanrader is de Tulpenpluktuin in Marknesse. Daar kun je de mooiste foto's maken en zelfs picknicken tussen de tulpen. En vergeet niet om je eigen bos prachtige tulpen te plukken om mee naar huis te nemen. Zo kun je thuis nog heerlijk nagenieten van je bezoek aan de tulpenvelden van de Noordoostpolder.
De kop is eraf!
Wist je dat de tulpenbollen in het veld worden gekweekt voor de bol en niet voor de bloem? Nadat er een selectie heeft plaatsgevonden en het veld geïnspecteerd is, worden de bloemen gekopt: de bloemen gaan eraf. Zonde, denken veel mensen. Maar op deze manier gaat alle energie naar de bol en niet meer naar de bloem. Eind juni worden de bollen geoogst, ook wel gerooid. De bollen die groot genoeg zijn, worden verkocht. Bijvoorbeeld aan kwekers die er mooie tulpenbloemen van gaan kweken. Als de bol nog niet groot genoeg is, wordt deze in het najaar opnieuw geplant voor een nieuwe teelt.