Open Monumentendag 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumentendag. In de gehele Noordoostpolder vind je 42 rijksmonumenten, waarvan meerdere dit weekend gratis hun deuren openzetten en sommige zelfs extra activiteiten organiseren. Heb je altijd al binnen willen kijken? Dan is dit hét moment!

Regio Nagele incl. Schokland

Nagele

In Nagele kun je een combiticket aanschaffen voor Huis Polman, Museum Nagele en een rondleiding met gids door het bijzondere dorp Nagele. De rondleiding wordt op zaterdag en zondag om 14.00 en 15.00 uur aangeboden. De route gaat vanuit Museum Nagele via  PKN-kerk 'De Ruimte' door het dorp Nagele naar Museumhuis Polman en het naastgelegen Monument & Bed De Karwijhof. 

Ook als je niet deelneemt aan de rondleiding met gids ben je natuurlijk welkom in Museum Nagele en Huis Polman, die beide van 11:00 tot 17:00 gratis toegankelijk zijn. In Museum Nagele ontdek je de ontstaans- en inrichtingsgeschiedenis van het bijzondere dorp Nagele en krijg je antwoord op de vraag waarom alle gebouwen in dit dorp platte daken hebben. Het museum is gevestigd in de voormalige rooms-katholieke kerk, die uiteraard ook van een plat dak is voorzien. De nog als kerk gebruikte PKN-kerk 'De Ruimte', ook met platte daken, is overigens ook buiten de rondleiding om te bezichtigen.

In Huis Polman ervaar je zelf hoe het moet zijn geweest om in de beginjaren van de polder in Nagele te wonen. Dankzij de inrichting uit de jaren '50 van de vorige eeuw is het hier een feest van herkenning voor de wat oudere bezoeker, terwijl de nogal wat jongere bezoeker zich compleet verwondert over hoe men vroeger woonde en leefde. Leuk om te combineren: direct naast Huis Polman kun je Monument & Bed De Karwijhof bezoeken. Deze vakantiewoning is volledig in jaren '70 stijl ingericht.

Meer over de bijzondere architectuur van Nagele

Schokland

Museum Schokland pakt groots uit voor Open Monumentendag 2023. Niet alleen is het museum beide dagen gratis te bezoeken, maar er worden ook gratis rondleidingen over het voormalige eiland gegeven én op zondagochtend is er een gratis toegankelijke roofvogelschow. Zorg wel dat je vooraf reserveert, want vol is vol.

Schokland is het eerste UNESCO Werelderfgoed van Flevoland. De binnen- en buitenexpositie van Museum Schokland geven een beeld van de geologie en archeologie van de Noordoostpolder, het ontstaan en vergaan van het voormalige eiland, het leven van de Schokkerbevolking en de drooglegging van de Noordoostpolder.

Meer over Schokland

Regio Kraggenburg

Kraggenburg

In Kraggenburg zijn een woning in de voormalige katholieke kerk en de voormalige PKN kerk (nu dorpskerk) te bezichtigen. Deze locaties worden met elkaar verbonden via een wandeling met gids door Kraggenburg. In de dorpskerk wordt orgel gespeeld en is een tentoonstelling van schilderijen te bezichtigen.

Ook voormalig lichtwachterseiland Oud-Kraggenburg, een kunstmatig aangelegd schiereiland in de voormalige Zuiderzee, is open voor bezoek, net als de cultuurboerderij aan de Kadoelerweg.

Meer over Oud-Kraggenburg

Landschapskunstwerken

Als je dan toch bij verschillende monumenten in de regio Kraggenburg langs gaat, breng dan ook een bezoekje aan de twee landschapskunstwerken in de Noordoostpolder. In het Waterloopbos bij Marknesse vind je Deltawerk//, een monument voor de Nederlandse strijd tegen het water. In de deltagoot, waar de Deltawerken voorafgaand aan de bouw op schaal werden getest, komen kunst, natuur en techniek samen.

Even verderop, net buiten Kraggenburg, ligt landschapskunstwerk PIER + HORIZON: een in ere hersteld deel van een voormalige strekdam naar Genemuiden (uit de tijd dat ichtwachtershuis Oud-Kraggenburg nog een schiereiland in de Zuiderzee was) met in het water er omheen meerdere 20 meter lange kraggen (rietmatten), die aan één zijde zijn bevestigd aan een paal en functioneren als een soort windwijzers.

Regio Emmeloord

Emmeloord

In Emmeloord kun je op zaterdag 9 september de Poldertoren beklimmen. Deze voormalige watertoren is een markant, van grote afstand te herkennen ‘baken’ aan een groot plein, dat kan worden beschouwd als het hart van Emmeloord én van de Noordoostpolder. De vorm van de toren is achthoekig, de hoogte 65,30 meter en je vindt er een uitkijkplatform en een uit 48 klokken samengesteld carillon.

Ook kun je op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur de katholieke Heilige Michaëlkerk in Emmeloord bezichtigen. Deze 48 meter lange en 20 meter brede kerk heeft de trekken van een basilica, maar tevens grote ronde Romaanse gewelven die de kerk een monumentaal aanzien geven. De kerk wordt via een wandelroute langs monumentale panden in het centrum van Emmeloord met de Poldertoren verbonden. Bekijk bijvoorbeeld eens de rij- en middenstandswoningen uit 1948 aan de Meidoorn- en Koningin Julianastraat en de Oostenrijkse woningen uit 1949 aan de Acacia- en Berkenlaan (enkel van buiten te bezichtigen, niet opengesteld voor publiek, net als de ontginningsboerderij aan de Espelerweg 4).

LET OP: het is zaterdag 9 september gezellig druk in het centrum van Emmeloord, want dan vindt het jaarlijkse Pieperfestival plaats én 's middags komen de hardlopers van de Fish Potato Run op de Korte Dreef over de finish. Hiervoor zijn een deel van de Korte Dreef en de Urkerweg voor overig verkeer afgesloten. Maar kom vooral gezellig langs voor de gezelligheid én een gratis patatje!

Meer over de Poldertoren

De complete kaart

Wil je de complete kaart met daarop alle drie de regio's bekijken? Download hem hier en zoom daarna in zover je wilt.