Open Monumentendag 2024

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentendag. In de Noordoostpolder vind je diverse musea en rijksmonumenten, waarvan meerdere dit weekend gratis hun deuren openzetten en sommige zelfs extra activiteiten organiseren. Heb je altijd al eens binnen willen kijken? Dan is dit hét moment!

Lichtwachtershuis Oud-Kraggenburg

Oud-Kraggenburg is een voormalig (schier-)eilandje in de Zuiderzee en sinds de drooglegging een verhoging in het landschap van de Noordoostpolder. De lichtwachterswoning die vroeger ook echt dienst deed als vuurtoren voor de scheepvaart naar Zwolle wordt nog steeds bewoond. Vanwege die bewoning kun je er gewoonlijk niet zomaar een kijkje komen nemen. Behalve tijdens Open Monumentendag: zowel op zaterdag als op zondag kun je er van 10:00 tot 17:00 uur gratis terecht voor een rondleiding door het hoofdhuis en de vuurtoren. Ook kun je er een kopje koffie of thee drinken voordat je op weg gaat naar de volgende locatie die meedoet aan Open Monumentendag.

Meer over Oud-Kraggenburg

Boerderij van het Wieringermeertype uit 1943

Even verderop, aan de Kadoelerweg 14, kun je binnenkijken bij een boerderij van het Wieringermeertype. Deze in 1943 gebouwde boerderij, ontworpen door de Bouwkundige Afdeling (boerderijenbouw) van de Directie van de Wieringermeer, bevat nog heel veel originele elementen en geeft daarom een goed beeld van hoe de eerste boeren in de net ingepolderde Noordoostpolder woonden en werkten. Het betreft een aan de Delftse School verwante, in ambachtelijk traditionele stijl gebouwde boerderij met langsdeel. Deze boerderij is één van de oudste nog bestaande én in gebruik zijnde bouwwerken in de Noordoostpolder.

Meer over deze boerderij

De Poldertoren

Ook in Emmeloord doet een locatie die gewoonlijk niet voor het publiek geopend is mee aan Open Monumentendag: je kunt er op zaterdag 14 september tussen 09:30 en 17:00 uur de Poldertoren gratis beklimmen. Deze voormalige watertoren is een markant, van grote afstand te herkennen ‘baken’ aan een groot plein, dat kan worden beschouwd als het hart van Emmeloord én van de Noordoostpolder. De vorm van de toren is achthoekig, de hoogte 65,30 meter en je vindt er een uitkijkplatform en een uit 48 klokken samengesteld carillon.

LET OP: het is zaterdag 14 september gezellig druk in het centrum van Emmeloord, want dan vindt het jaarlijkse Pieperfestival plaats én 's middags komen de hardlopers van de Fish Potato Run op de Korte Dreef over de finish. Hiervoor zijn een deel van de Korte Dreef en de Urkerweg voor overig verkeer afgesloten. Maar kom vooral gezellig langs voor de gezelligheid én voor een gratis patatje!

Meer over de Poldertoren

Heilige Michaëlkerk

Als je dan toch in Emmeloord bent, neem dan na je beklimming van de Poldertoren ook nog een kijkje in de Heilige Michaëlkerk aan de Noordzijde 1. Deze 48 meter lange en 20 meter brede kerk heeft de trekken van een basilica, maar tevens grote ronde Romaanse gewelven die de kerk een monumentaal aanzien geven. Ook de wandeling van de Poldertoren naar de kerk biedt trouwens zicht op diverse monumentale panden in het centrum van Emmeloord. Bekijk bijvoorbeeld eens de rij- en middenstandswoningen uit 1948 aan de Meidoorn- en Koningin Julianastraat en de Oostenrijkse woningen uit 1949 aan de Acacia- en Berkenlaan (enkel van buiten te bezichtigen, niet opengesteld voor publiek).

Goudsmidatelier in monumentaal pand

Ook niet te missen in Emmeloord: een bezoek aan het goudsmidatelier van Marcel Jaasma. Dit atelier is gevestigd in een monumentaal pand van de Delftse School aan de Koningin Julianastraat 7B. Zijn ambacht als goudsmid past perfect bij dit cultuurhistorische pand. Tijdens Open Monumentendag stelt hij zowel op zaterdag als op zondag zijn atelier vanaf 09:30 uur open voor het publiek. Hij vertelt je graag over zijn ambacht én over de geschiedenis van het gebouw, dat uit uit de periode 1947-1948 stamt en in opdracht van hem in zijn volle glorie is hersteld.

Meer over Goudsmidatelier Marcel Jaasma

Museum Nagele

In Museum Nagele ontdek je de ontstaans- en inrichtingsgeschiedenis van het bijzondere dorp Nagele en krijg je antwoord op de vraag waarom alle gebouwen in dit dorp platte daken hebben. Het museum is gevestigd in de voormalige rooms-katholieke kerk van Nagele, die uiteraard ook van een plat dak is voorzien. Museum Nagele is op zaterdag 14 en zondag 15 september van 11:00 tot 17:00 uur gratis te bezichtigen. Bovendien kun je er deelnemen aan een rondleiding door het museum.

 

Meer over Museum Nagele

Huis Polman

Vanaf Museum Nagele is het slechts een paar minuten lopen naar Huis Polman, genoemd naar enkele van de eerste bewoners van de Noordoostpolder. In Huis Polman ervaar je zelf hoe het moet zijn geweest om in de beginjaren van de polder in Nagele te wonen. Dankzij de inrichting uit de jaren '50 van de vorige eeuw is het hier een feest van herkenning voor de wat oudere bezoeker, terwijl de nogal wat jongere bezoeker zich compleet verwondert over hoe men vroeger woonde en leefde. Tijdens Open Monumentendag kun je zowel op zaterdag als op zondag tussen 11:00 en 17:00 uur gratis een kijkje nemen in Huis Polman..

Meer over Huis Polman

Museum Schokland

Schokland is het eerste UNESCO Werelderfgoed van Flevoland. De binnen- en buitenexpositie van Museum Schokland geven een beeld van de geologie en archeologie van de Noordoostpolder, het ontstaan en vergaan van het voormalige eiland, het leven van de Schokkerbevolking en de drooglegging van de Noordoostpolder. Museum Schokland is tijdens Open Monumentendag zowel op zaterdag als op zondag van 11:00 tot 17:00 open, maar de toegang is niet gratis. Wel organiseert Museum Schokland speciaal voor dit weekend op zondag 15 september een lezing door Ronald Nijboer over zijn boek ‘Wereldzee in de polder’.

Meer over Museum Schokland

Het Waterloopbos

In het Waterloopbos bij Marknesse vind je niet alleen prachtige natuur, maar ook schaalmodellen van 35 beroemde waterwerken. Het Waterloopkundig Laboratorium deed hier van de jaren '50 tot en met de jaren ’90 ruim 200 waterloopkundige onderzoeken. De Deltawerken zijn hier getest, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Van het schaalmodel van de Deltawerken is later een landschapskunstwerk gemaakt: Deltawerk//, een monument voor de Nederlandse strijd tegen het water. Speciaal voor de Open Monumentendagen worden excursies georganiseerd die een bezoek brengen aan nu nog verscholen liggende modellen. Maak de reis van ‘Noordzeekanaal’ naar ‘het geheime model’. Opgeven voor de excursies is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten. Voor kinderen is er een speciale OERRR-speurtocht. Ook worden de golfmachines van de Golfbak, waarin vroeger het effect van golven op havens en boordplatforms werd getest, dit weekend in werking gesteld en wordt er uitleg gegeven over de verschillende proeven die in het bos plaatsvonden.

Meer over het Waterloopbos

Alle locaties op een plattegrond

Om het jou gemakkelijk te maken om alle deelnemende musea en monumenten in de Noordoostpolder tijdens Open Monumentendag 2024 te bezoeken hebben we ze overzichtelijk voor je op een plattegrond gezet. Download hem hier en zoom daarna in op de verschillende locaties. Je kunt de plattegrond natuurlijk ook printen en op papier meenemen en tijdens je bezoek aan onze monumenten en musea.

(het goudsmitatelier en de boerderij in Kraggenburg staan op de kaart niet vermeld als open, maar zijn dat dit weekend wel)

Download de plattegrond