TOP's in de Noordoostpolder

In de Noordoostpolder hebben we drie TOP's. Een TOP staat voor Toeristisch OverstapPunt. Een TOP is het perfecte startpunt voor je fiets of wandeltocht. Bij een TOP is altijd voldoende (en gratis!) parkeergelegenheid, waardoor je heel makkelijk te voet of op de fiets verder kunt. Ook is er vaak een horecagelegenheid in de buurt.

Wandel- en fietsroutes

Een TOP herken je aan de 3 meter hoge cortenstalen zuil. Op deze zuil staan zowel een plattegrond van het gebied als ook verschillende fiets- en wandeltroutes die je vanaf hier kunt volgen. Deze routes sluiten perfect aan bij het landelijke netwerk van fietsknooppunten. Als je vooraf al een wandelroute of fietsroute op deze website hebt uitgezocht, dan kun je daarvan het gpx-bestand downloaden en op je navigatie-apparaat zetten, zodat je ook daarmee de route gemakkelijk kunt volgen.

TOP's in de Noordoostpolder

Crashpalen

Naast de TOP's kom je tijdens een rit door de Noordoostpolder ook nog twee soorten markeringspalen tegen in het landschap. De eerste soort markeringspalen zijn gegenoemde crashpalen. Deze markeren de locaties waar er in de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig is gecrashed of een noodlanding heeft gemaakt. Meestal betreft het dan een vliegtuig van de geallieerden, maar het kan ook een Duits vliegtuig zijn geweest. Je herkent de crashpalen aan de drie meter hoge blauw-witte paal met daarop een fel rood vliegtuig.

Lees meer over onze crashpalen
Zwart wit foto van een neergestort vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog in de Noordoostpolder.

Scheepswrakken

De tweede soort markeringspalen die je onderweg tegenkomt zijn ook drie meter hoog, ook blauw-wit geschilderd, maar dan met een felrood schip bovenop. Deze palen markeren de locaties waar scheepswrakken zijn ontdekt. Want ja, waar nu de Noordoostpolder ligt, ging ooit de Zuiderzee woest tekeer en verging er wel eens een schip. Enkele van deze schepen zijn opgegraven, maar een groot deel ligt geconserveerd in het landschap. Van het wrak zelf zie daarom meestal niets, vandaar de markering met zo'n markeringspaal.

Lees meer over onze markeringspalen

Doorkijkpanelen

Naast scheepswrakken een gecrashte vliegtuigen is er nog veel meer interessants in het landschap van de Noordoostpolder dat niet langer zichtbaar is. Maar daarom zijn we het zeker niet vergeten. Om die historische locaties en gebeurtenissen levend te houden zijn er 12 doorkijkpanelen over de hele Noordoostpolder verspreid geplaatst. Een doorkijkpaneel is een cortenstalen frame met een transparante plaat. waarop met een tekening een object of activiteit in 3D op het landschap wordt geprojecteerd. Aan de hierboven genoemde scheepswrakken en vliegtuigcrashes is een doorkijkpaneel geweid, maar bijvoorbeeld ook aan de woonbarakken waarin de polderwerkers woonden en aan de verdronken dorpen die hier net als Urk en Schokland in de late Middeleeuwen lagen.

Ontdek alle 12 doorkijkpanelen in de Noordoostpolder

Waar vind je de TOP's en de doorkijkpanelen?