Het IJsselmeer en de in 1942 drooggelegde Noordoostpolder lagen op de route van geallieerde bommenwerpers die tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsland als bestemming hadden.
Vaak ging dit goed, aangezien er in dit gebied geen luchtafweergeschut aanwezig was. Maar soms ging het ook niet goed, wanneer de geallieerden in de lucht werden aangevallen door Duitse Messerschmitts. Bij die luchtgevechten werd er nog wel eens een vliegtuig uit de lucht geschoten. Dit overkwam zowel de geallieerden als de Duitsers.
Daar waar volgens de overleveringen vliegtuigen zijn gecrashed, zijn zogenaamde crashpalen geplaatst: drie meter hoge blauw-witte palen met een felrood vliegtuig erop. Aan de palen zijn informatiebordjes bevestigd, met daarop een QR-code die leidt naar meer informatie over de crashlocatie. Je kunt ze overal in het landschap tegenkomen, langs de weg, in het bos, op een boerenerf. Ze markeren niet altijd helemaal precies de locatie van een vliegtuigcrash, want midden op een (later aangelegde) weg of op een voor het bewerken van het oerenland onhandige plek werd wel vermeden. Maar goed, bij benadering geven ze aan waar er tijdens de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig in de huidige Noordoostpolder is gecrashed.
Bij de locatie van een vliegtuigcrash aan het tegenwoordige Dinah Mightpad (een wandelpad aan de Vliegtuigweg in Nagele) is naast een markeringspaal ook een doorkijkpaneel met daarop enige informatie over het betreffende vliegtuig en de bemanning geplaatst. Zo'n doorkijkpaneel is een cortenstalen frame met een transparante plaat, waarop met een tekening iets wordt gevisualiseerd dat niet (meer) zichtbaar is in het landschap. Het doorkijkpaneel 'vliegtuigwrak' toont een zojuist neergestort vliegtuig, dat met een kapotte neus en kapotte propellors op het onlangs drooggevallen land ligt. Twee bemanningsleden staan op de gehavende vleugel. Op het informatiepaneel lees je o.a. hoe het de bemanning na de crash verging.
Lees meer over het doorkijkpaneelEén zo'n crashpaal in het landschap doet natuurlijk al denken aan het noodlot dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog toesloeg. Maar als je er langs meerdere rijdt, dan is dat niets minder dan indrukwekkend. Daarom hebben we een speciale vliegtuigwrakkenroute voor je samengesteld: een fietsroute van 50 kilometer langs maar liefst vijf crashpalen, waarmee de geschiedenis van de gecrashte vliegeniers in de huidige Noordoostpolder nog wat meer gaat leven. De route voert o.a. langs Schokland, Emmeloord en Marknesse en uiteraard worden ook andere bezienswaardigheden onderweg belicht.
Lees meer over deze fietsroute