Scheepswrakken in de Noordoostpolder

Toen de Zuiderzee hier nog tekeer ging, verging er regelmatig een schip in het woeste water. Na de drooglegging kwamen er op diverse plaatsen resten van zulke schepen ‘boven drijven’. Zo bekeken is de Noordoostpolder een scheepskerkhof op het droge.

Markeringspalen

Daar waar scheepswrakken zijn ontdekt, zijn zogenaamde markeringspalen geplaatst: drie meter hoge blauw-witte palen met een rood schip erop. Je kunt ze overal in het landschap tegenkomen, langs de weg, in het bos, op een boerenerf. Want ja, toen de schepen hier vergingen, was dat alles er nog niet. En pas later bleek, vaak bij toeval, dat er zo'n wrak in de bodem lag. Enkele van deze schepen zijn opgegraven, maar een groot deel ligt geconserveerd in het landschap. Van het wrak zelf zie daarom meestal niets, vandaar de markering met zo'n markeringspaal.

Queen Anne

De meeste scheepswrakken kregen de naam van de kavel waarop ze werden aangetroffen. Zo heten ze bijvoorbeeld NG11 of NP40. Eén van de scheepswrakken die werd ontdekt en opgegraven is de Queen Anne genoemd. Dit omdat het schip zeer waarschijnlijk een Brits koopvaardijschip was en er bij dit wrak twee zeldzame Royal Portrait Spoons met daarop de afbeelding van Queen Anne, de 18e eeuwse koningin van Groot Brittannië, zijn gevonden. Van het schip zijn alleen de spanten nog overgebleven. Deze zijn geconserveerd en als monument ingegraven in de grond langs de Schoterweg in Bant.

Lees meer over de Queen Anne

Doorkijkpaneel Scheepswrak

Bij de restanten van de Queen Anne zijn naast een markeringspaal ook een uitgebreid informatiepaneel en een doorkijkpaneel geplaatst. Zo'n doorkijkpaneel is een cortenstalen frame met een transparante plaat, waarop met een tekening iets wordt gevisualiseerd dat niet (meer) zichtbaar is in het landschap. Het doorkijkpaneel 'scheepswrak' laat zien hoe de Queen Anne er waarschijnlijk heeft uitgezien, drijvend op het water vlak naast de positie waar de restanten van het scheepswrak tegenwoordig liggen. Dankzij het doorkijkpaneel gaat de waterrijke geschiedenis van de Noordoostpolder wat meer leven. Alleen zo'n paal is wel indrukwekkend, zeker als je er onderweg meerdere ziet, maar hij zegt uiteindelijk zo weinig.

Lees meer over het doorkijkpaneel