Waterloopbos

Het Waterloopbos is niet zomaar een bos in Flevoland. Je vindt er schaalmodellen van 35 beroemde waterwerken, unieke natuur waar je doorheen wandelt en een paviljoen voor een kopje koffie.

Oude testlocatie

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar hoe bereken je ingewikkelde krachten op grote bouwwerken zo…

Het Waterloopbos is niet zomaar een bos in Flevoland. Je vindt er schaalmodellen van 35 beroemde waterwerken, unieke natuur waar je doorheen wandelt en een paviljoen voor een kopje koffie.

Oude testlocatie

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar hoe bereken je ingewikkelde krachten op grote bouwwerken zonder computer? Vroeger deed men dat o.a. door de werkelijkheid na te bootsen. In het Waterloopbos in de Noordoostpolder vind je de restanten van schaalmodellen van beroemde waterwerken. Het Waterloopkundig Laboratorium deed hier van de jaren '50 tot en met de jaren ’90 ruim 200 waterloopkundige onderzoeken. De Deltawerken zijn hier getest, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. In modelplaats de Golfbak werden, zoals de naam al zegt, golven gemaakt om het effect van golven op havens en boordplatforms te testen. Dit gebeurde met grote stalen golfmachines die het water in beweging brachten.

Waarom deze plek?

Het Voorsterbos, waarin het Waterloopbos ligt, ligt op de grens van het oude en het nieuwe land. En aangezien het nieuwe land vele meters lager ligt, is hier een natuurlijk verval: het water stroomt automatisch vanaf het hoger gelegen oude land, naar het lager gelegen nieuwe land.   Met behulp van dit stromende water plus stuwen, dammen en golfslagmachines testte men de invloed van bepaalde krachten op de bouwwerken.

Overwoekerd door de natuur

Inmiddels wordt er al decennia lang niet meer getest en zijn de modellen op veel plekken helemaal overwoekerd door de natuur. Oude watergoten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten. Dieren zoals de ijsvogel en libellen voelen zich met al dat stromende water prima thuis in het Waterloopbos. Een uniek bos door de wisselwerking van natuur en techniek.

Rijksmonument

Mede door al het vooruitstrevende onderzoek wat hier is gedaan, dankt Nederland zijn reputatie als hét internationale kenniscentrum op het gebied van waterbeheersing. Om de bijzondere geschiedenis van het bos niet te vergeten, worden de komende jaren in totaal tien schaalmodellen gerestaureerd. En in 2016 heeft het Waterloopbos de status ‘Rijksmonument’ gekregen.

Het Paviljoen

Paviljoen Het ProefLab// is de ideale startplek voor een bezoek aan het Waterloopbos. Je kunt hier heerlijk zitten voor een kopje koffie of lunch en je vindt hier informatie over de bijzondere natuur en cultuurhistorie van het bos.

Wandelroutes

Vanaf het paviljoen starten diverse wandelroutes. De Havenroute (3 km) voert je langs waterwerken van over heel de wereld. Speciaal voor kinderen is er de Avonturenroute van OERRR met natuuropdrachten voor het hele gezin. Ook voor mindervaliden is het gebied goed bereikbaar. En er zijn twee invalidenroutes beschikbaar (1,1 en 3,3 km).

Video-impressie

Wil je een video-impressie van het Waterloopbos en landschapskunstwerk Deltawerk// zien? Bekijk dan hier het filmpje dat hier in het kader van Nederland Waterland werd opgenomen en waarmee door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen een prachtige 'water experience' is samengesteld, die te vinden is via Nederland Waterland.

Locatie